pirmdiena, 2011. gada 30. maijs

2010./2011.m.g. beidzies

10.klase šodien, 30.maijā, saņēma liecības un izspēlēja "Atklātības kāršu spēli". Izrādās, ka klasē mums ir: jautrie un dzīvespriecīgie, ar stipriem nerviem, cilvēciski, supercilvēki, ar labu humora izjūtu, smieklīgi, trakie un neprognozējamie,  ar spējām sasmīdināt, draudzīgi, vienkārši nekad negarlaicīgi, pārāk klusi, kautrīgi un noslēpumaini, bieži breikotāji pa latviešu valodas kabinetu, nāk uz skolu, kad grib, bez komentāriem, ātri nokaitināmi, vienmēr spēj uzklausīt, labsirdīgi, apzinīgi un gudri, slimi ar mācīšanos, bieži streso par sīkumiem, ar dusmīgu skatienu uz visu un visu laiku, skaisti, nenopietni, domīgi, labi sarunbiedri, klusa stundās, bet, kad jābļauj-tad ir visskaļākā, pārāk pareizi, prot sevi aizstāvēt, patīk saskaņot lietas, raksta jaukus dzejoļus, nopietni, dažreiz dīvaini vai forši, prot saprasties ar citiem, garšo stipri čipsi, Aivas draugs, bail no mammas, mīļi, teicamnieks, apnicīgi - cilvēki. Bet audzinātāja ir: superskolotāja, tikai nevajag tik bieži uz mums dusmoties, ar labu humora izjūtu un smaidīga, neprognozējama skolotāja, atraktīva, radoša, vienmēr priecīga, mūsu Caca, visu laiku smaida, jauka audzinātāja, cilvēciska, blonda jautrīte un traka, reizēm ātri apvainojas.
Kopīgajā bildē nav Ivčika, kurš bija paslēpies kaut kur un nav Kitijas - viņa ir tālu prom, bet mēs esam kopā ar viņu domās.

piektdiena, 2011. gada 27. maijs

Ilze lasa dzejoļus

Kluba "Māja"  vienības "Kāpnes" ikgadējie Netradicionālie Dzejas lasījumi izskanējuši.
"Saulainā dienā saules zaķēni spēlējas. Viegla vēja pūsmiņa paceļ debesīs vārdus, ko saka manas lūpas un sirds.. Netradicionālie dzejas lasījumi sākas! Man prieks sveicināt jūs visus – klausītājus, autorus, žūriju! Izbaudīsim šo dzejas mirkli kopā!" Ar šādiem vārdiem visus aicināja ieklausīties, izbaudīt mirkli Inga Vilšķērste.
Pasākumā ar saviem darbiem piedalījās trīs jaunie autori - Ilze Valtiņa, Adrija Rubina un Kārlis Jakobštants. Katrs no autoriem pirms uzstāšanās izlozēja savu numuru ar pāris jautājumiem. Uz jautājumu "Kāpēc cilvēki tik reti smaida?" - Adrija atbildēja: "Varbūt situācija Latvijā nav tāda, lai smaidītu...", bet uz jautājumu "Kur paliek tulpes, kad pārzied?" - Ilze atbildēja: "Zemē...".

Adrija
Katrs jaunais autors ir ar savu pasaules redzējumu - Ilze dabu sastrāvo ar cilvēka būtību, sirsnīgos vārdos ietērpj savus domu lidojumus, Adrija - patriotiskos vārdus par Gaujienu, savu zemi kontekstē ar Eiropas dimensiju, bet Kārlis - ir pašā ceļa sākumā, kā pats teica - galvenais sasniegums būtu publicēt savus darbus un sarakstīt pēc iespējas vairāk.
Kamēr žūrija diskutēja par dzirdēto lasījumos, tikmēr Inga deva uzdevumu autoriem un klausītājiem - uzrakstīt kādu rindu, aizlocīt papīru ar uzrakstīto, padot to tālāk - uzrakstīt, aizlocīt, u.t.t., līdz visi klātesošie ir kaut ko uzrakstījuši, Beidzot - atlokot lapu mums sanāca dzejolis:
"Saules stars jau smaida
Tev smaids spožs kā
Saules poga pie debesīm
Un pēc lietus siltā
Anniņdīķī debesis spoguļojas
Zied sniegpulkstenīši un čalo putni
Pāri Gaujienai
Un pie skolas stūra kāds mazs
Puisītis stāv
Gaujiena - tu paradīze mana
Skaistās ainavas ieskauta esi..."

Pirmajā rindā no kreisās: Adrija, Ilze, vadītāja Inga, žūrijas pārstāve L.Kapača,
otrajā rindā no kreisās: Kārlis, organizatore Ingrīda
Žūrija /literatūras skolotāja L.Kapača, R.Antones Literārās prēmijas ieguvēja divus gadus pēc kārtas - autore K.Ozoliņa, Latvijas Rakstnieku Savienības biedre I.Tārauda/ izvērtēja jauno autoru veikumu, katram autoram teica labos patiesības un novēlējuma vārdus. Protams, autori ar nepacietību gaidīja ziņu - kurš tad šogad /pēc visa gada laikā padarītā apkopojuma/ ir ieguvis R.Antones Literāro prēmiju!
Svinīgi paziņojam, ka - prēmijas ieguvēji šogad ir:
ILZE VALTIŅA
un ADRIJA RUBINA

Bet - vienība "Kāpnes" visus aicinās uz dzejas lasījumiem - atkal... rudenī!

ceturtdiena, 2011. gada 26. maijs

..nebūs

Sakarā ar dažādiem apstākļiem, kas radušies, mēs nepiedalīsimies ZZčempionātā. Taču - ir cerība nākošgad startēt atkal un ir cerība, ka varēs piedalīties visi klases skolēni.

pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Par ZZčempionāta finālu

SVEIKA, KLASE!  
Apsveicam ar iekļūšanu ZZ Čempionāta – Rādi klasi!” lielajās fināla sacensībās!  
MĀJAS DARBI:  
Sagatavo un noformē savu klasi ZZ Čempionāta fināla sacensībām un svinīgajai parādei ! Tas šogad ir īpaši svarīgi, jo pirmo reizi ZZ Čempionāta vēsturē dalībnieku svinīgā parāde sāksies pie Brīvības pieminekļa un dalībnieki uz sacensību parku dosies pa Brīvības aleju!  
Tātad, KLASES NOFORMĒJUMS:
Dalībniekiem, dodoties uz finālu, ir jāuzpošas un atraktīvi jānoformē sava klase atbilstoši sportiskajām aktivitātēm. Turklāt klasei ir jāsagatavo īss, kodolīgs un uzmundrinošs savas klases sauklis – sportiskais sveiciens. Droši izmantojiet jau radošajā uzdevumā izveidoto fanu komplektu !
Īpaši svinīgajai parādei klasei ir jāizveido sava norāde, uz kuras ir uzrakstīts pilsētas, skolas un klases nosaukums. Svinīgās parādes laikā iesakām klasei šaut ārā visu, kas sagatavots – fanu atribūtus, saukļus, komandas dziesmas un dejas !
Klasēm ir ļoti ieteicams un vēlams uz finālu ņemt līdzi savus fanus ar visu tiem sagatavoto ekipējumu – fanu karogu, fanu atribūtiem, talismanu, tērpiem, saukļiem un fanu dejām ! Arī faniem būs, ko darīt visas dienas garumā ! ;)  
LĪDZI JĀŅEM:
·        Katram skolēnam atļauja no vecākiem par piedalīšanos „ZZ Čempionātā”.
·        Katram skolēnam apstiprinājums no sava ģimenes ārsta, ka skolēns ir vesels un drīkst nodarboties ar sportu.
·        Visai klasei apstiprinājums no skolas direktora, ka skolēni ir attiecīgās skolas un klases audzēkņi.
·        Gan skolēniem, gan skolotājiem jāņem līdzi sporta tērps un sporta apavi!  
Rādi klasi!
Uz tikšanos ZZ Čempionāta” lielajā finālā!!!

trešdiena, 2011. gada 18. maijs

Fotografē dabas skatus

Visu nedēļu /kā jau iepriekš informējām/ skolas otrajā stāvā ir skatāma mūsu 10.klases skolnieču, fotopulciņa dalībnieču Kitijas Ceriņas un Ilzes Valtiņas fotoizstāde.
No kreisās: Kitija, Ilze
Meitenes, cik ilgi nodarbojaties ar fotografēšanu?
Kitija: Kopš brīža, kad dabūju savu pirmo fotoaparātu. Trīs gadus.
Ilze: Jau trīs gadus.
Ko vairāk fotografējat un kāpēc?
Kitija: Dabas skatus, ziedus. Tas vienmēr ir interesanti un skaisti.
Ilze: Es arī visbiežāk fotografēju dabu un ziedus. Tas ir visskaistākais, kas ir uz šīs pasaules.
Un ko jums nozīmē cilvēka portrets?
Kitija: Neko. Man nepatīk fotografēt cilvēku portretus.
Ilze: Cilvēka portrets visvairāk atspoguļo cilvēka ārieni. Ja es aizrautos ar cilvēka portretu fotografēšanu, tad es fotografētu vecus cilvēkus. Tas būtu interesanti, jo veci cilvēki ir ar dzīves pieredzi gan ārēji, gan iekšēji.
Kādas jums ir izjūtas, ka jūsu darbu izstāde ir skatāma skolā?
Kitija: Protams, ka izjūtas ir labas.
Ilze: Esmu ļoti iepriecināta!
Fotografēšana jums ir hobijs jeb - tas ir mērķtiecīgs ceļš uz darbošanos nākotnē?
Kitija: Tas ir hobijs.
Ilze: Man tas ir hobijs.
Kādas firmas fotoaparāti jums ir?
Kitija: Nikon.
Ilze: Sony.
Vai izmantojat kādas speciālas foto apstrādes programmas?
Kitija: Es neizmantoju.
Ilze: Nē.
Noformulē - kas ir dabiska fotogrāfija?
Kitija: Tā ir fotogrāfija, kura nav apstrādāta ne ar vienu palīgprogrammu.
Ilze: Dabiska ir dabiska, tāda, kāda tā ir, bez visiem uzskaistinājumiem!
Paldies, meitenes! Un veiksmi ceļā uz savu personālizstādi!

10-tie brauks uz ZZ čempionāta finālu

Tomēr! Priecīga ziņa - 10.klase ir izcīnījusi ceļazīmi dalībai ZZ čempionāta finālā 28.maijā Rīgā Esplanādes parkā!

otrdiena, 2011. gada 10. maijs

Comenius-eTwinning nedēļa: eTwinning viktorīna

eTwinning viktorīna
Comenius-eTwinning nedēļas ietvaros notika viktorīna "eTwinning - Comenius daļa", kurā aktīvi piedalījās trīs komandas no 10.klases. Komandas atbildēja uz jautājumiem, ko varēja lasīt Powerpoint prezentācijā un tad - pildīja otro uzdevumu: veidoja eTwinning posterus.
Viktorīnā piedalījās komanda "Eiropa", "Jāņa komanda" un "Vizbulītes komanda".
Viktorīna parādīja, ka jaunieši, kas darbojas eTwinning projektos, var sniegt informāciju par eTwinning tiem komandas biedriem, kuri nav izvēlējušies piedalīties projektos. Kopsummā uzvarēja "Jāņa komanda" /40p./, II vietā ierindojās komanda "Eiropa" /31p./, par vienu punktu atpalika un ierindojās III vietā - "Vizbulītes komanda" /30p./
Paldies 10.klasei par aktīvu piedalīšanos!

svētdiena, 2011. gada 8. maijs

Vērmaņdārzā

Eiropa Vērmaņdārzā 2011 on PhotoPeach


Mūsu Jānis un M.Dukurs
 Uz Eiropas dārza svētkiem Vērmanes dārzā tikām aicināti, lai piedalītos visu "strasbūriešu" kopāsanākšanā /"strasbūrieši" - tie, kuri ir piedalījušies Euroscola Strasbūrā/, taču - dažādu apstākļu dēļ  /sastrēgumi uz ielām/ plkst.12.00 nokavējām un ieradāmies mazliet vēlāk. Taču nenoskumām, jo - šī diena bija iespaidiem bagāta, piepildīta ar jaunām informācijām un pieredzi.
Mūsu Jānis rādīja klasi soda metienos un ieguva II vietu, līdz ar to - brīvbiļeti uz pasaules čempionātu basketbolā.
Izstaigājot visas informācijas teltis, bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas par Eiropu, par veselīgu dzīves veidu, par sportu, utt. Protams, bijām klāt arī Valsts prezidenta V.Zatlera soda metienos un pārliecinājāmies, ka būt pazīstamai personai nav viegli, tevi ik uz soļa pavada nenogurstoši ziņkāri acu skatieni un tev nav tiesību kļūdīties.
Uz skatuves koncertēja dažādu mūzikas žanru pārstāvji, bet mums visvairāk patika puisis no Franču liceja, kurš dziedāja franču valodā un arī pats spēlēja ģitāru.
Līdz pat pussešiem pēcpusdienā mēs bijām Eiropas dārza svētku aktīvi līdzdalībnieki, jo - krājām informāciju, balsojām, uzzinājām, uzvarējām.

Ekskursija Lietuva-Latvija

Visi kopā
Ar ekskursiju uz kaimiņvalsti Lietuvu 6.-7.maijā noslēdzās viens kopīgi īstenotais eTwinning projekts -  7.klases projekts "My Autumn time", bet - tika papildināts otrs eTwinning projekts, ko īsteno 10.klase - "Meine Klasse - 10!", jo tas ilgs līdz pat mācību gada beigām. Ekskursijā devās divas klases - 7. un 10.klase.
eTwinning projekta ietvaros notika valodu pielietošana praksē, kas izvērtās par īstu pārbaudījumu, ar ko tika galā visi - veiksmīgi, mazāk veiksmīgi, taču - tie, kuriem bija vēlēšanās saprasties, tie sapratās. Mēs tikām sagaidīti Pandēļu ģimnāzijā, kas ir ļoti liela ēka un kurā mācās vairāk nekā 400 skolēni. Skolā pašlaik notiek lieli renovācijas darbi, kurus veikt ir iespējams, jo skola ir uzvarējusi konkursā un tai ir piešķirti Eiropas Savienības līdzekļi, lai skolu izremontētu, tāpēc - visiem bija jāsadzīvo ar to, kā ir. Mūs sagaidīja 7. un 10.klases skolēni, šo klašu audzinātājas. Visi novietojām savas mantas krievu valodas kabinetā, kurš arī bija izremontēts. Pārstāvjus no Latvijas grupas krievu valodas skolotāja Larisa aizveda uz skolotāju istabu - iepazīstināja ar mācību pārzini un aizveda uz direktora kabinetu, kur mums bija iespēja aprunāties ar direktoru un uzdāvināt dāvaniņas. Vēlāk 7. un 10.klases meitenes veda mūs ekskursijā pa pilsētiņu, kurai ir bagāta vēsture un kurā savlaik ir dzīvojuši ievērojami cilvēki - skulptors Ļongins Šepka /informāciju varat atrast arī - http://www.wood-craft.eu/lv-243-%C4%BBongins_sepka_19071985.html/.
Skolas muzejam ir piešķirta atsevišķa ēka, jo materiālu ir daudz, taču šīs ēkas remonts ir ieildzis un tik drīzā laikā tā saremontēta netiks.
Pēc tam mēs iegājām Pandēļu baznīcā. Reliģijas skolotāja /māca reliģiju no 1.-12.klasei/ pastāstīja par baznīcas vēsturi un jauniešu aktivitātēm. Šeit darbojas jauniešu kristīgā biedrība. Tika palūgts mācītājam, vai nevar par godu viesiem zvanīt baznīcas zvanus. Mācītājs atļāva un 5 minūtes Pandēļos skanēja baznīcas zvani, kas vēstīja par viesu iebraukšanu pilsētā. Šis brīdis bija patiešām ļoti saviļņojošs.
Kad atgriezāmies skolā, tad mums deva vārdu iepazīstināt ar savu skolu. Te noderēja projekta laikā tapusī prezentācija krievu valodā. Ar stāstīšanu lieliski tika galā 7.klases skolniece Aleksandra Regīna Lauce. Bet vēlāk - visi tika aicināti uz skolas zāli, kur nama saimnieki bija sagatavojuši mazu apsveikuma koncertu mums un arī mēs veltījām vienu jauku deju, to bija sagatavojusi 7.klase. Un tad sākās eTwinning konkursi. Pirmais bija plakātu konkurss. Visi skolēni tika sadalīti grupās, tā izveidojās jauktās grupas un nu skolēniem bija jārod kopīga valoda, lai varētu izstāstīt savas idejas. Plakātus vajadzēja arī prezentēt un prezentēšana notika krievu valodā. Katram pasniedza mazu piemiņas velti, ko bija sarūpējis eTwinning Lietuvas Atbalsta Dienests. Plakāti bija daudzveidīgi un krāšņi, katrai darba grupai vajadzēja ietvert ideju par to, ko nozīmē eTwinning, ko tas nozīmē tieši katram plakāta veidotājam. Kamēr skolēni veidoja plakātus, skolotāji devās dalīties pieredzē par eTwinning projektu īstenošanu. Abas mūsu skolas ir krietni vien pieredzes bagātas projektu īstenošanā. Īpaši tika uzsvērts tas, cik pozitīva un kvalitatīva ir sadarbība abām skolām īstenojot kopīgos projektus. 10.klašu audzinātājas un arī krievu valodas skolotājas var, ar projekta starpniecību, salīdzināt - kādas metodes izmanto audzināšanā, kādi pasākumi notiek klasēs, kā tiek veidoti audzināšanas plāni; jaunieši - papildināt savas valodas zināšanas, paplašināt savu redzesloku, mācīties, kā daudzveidīgāk strādāt ar IKT.
Mazliet vēlāk visi tikās neformālā atmosfērā pie tējas galda. Bet kopīgas lietas, ko pārrunāt, radās vēlāk, kad lielajā sporta zālē visi sanāca uz eTwinning viktorīnu - gan par eTwinning, gan par skolu projektiem, gan par abām valstīm. Arī viktorīnā piedalījās jauktās komandas, tā saliedējot abu skolu skolēnus.
Lai arī bija plānota diskotēka, laiks paskrēja nemanot un bija jau vēls, lai rīkotu diskotēku, tāpēc mēs visi atvadījāmies no saviem jaunajiem draugiem. Dažiem skolēniem jau projektu laikā bija izveidojies kontakts izmantojot e-pastus, tagad bija iespēja tikties klātienē, satiekoties klātienē sadraudzējās vēl vairāk,  un tieši tāpēc šķiršanās bija skumja.
Bet otrā dienā mūsu ceļš veda uz Latviju - Kokneses Likteņdārzs, Kokneses pilsdrupas, Gaiziņkalns, Cesvaines pils... Izrādās, lai vai cik reizes esi bijis šajās vietās, katru reizi tajās atklājas kas jauns un neparasts! Jo - tā ir mūsu dzimtene, skaista un atklājama arvien no jauna.

otrdiena, 2011. gada 3. maijs

Eiropas stunda

Klasē notika Eiropas stunda. Trīs komandas /"Eiropieši", "Līga ar savu brandžu", "Eiropa mūs nesapratīs"/ sacentās par goda titulu "Eiropas zinātājs 2011". Stundas gaitā notika divi konkursi: posteru jeb plakātu konkurss "Eiropa ir..." un jautājumu-atbilžu konkurss izmantojot grāmatu "Iepazīsim Eiropu!".
Pēc uzdevumu izpildīšanas posma, komandas prezentēja savus posterus, bet atbildes uz jautājumiem nodeva žūrijai vienā personā - klases audzinātājai. Posterus vērtēja pretinieka komandas un šajā konkursā, protams, uzvarēja draudzība. Taču - visu izšķīra atbilžu konkurss!
I vietu ar 22 punktiem /maksimālais punktu skaits/ ieguva komanda "Eiropieši" /Guna, Jānis, Ilze/
II vietu ar 16 punktiem ieguva komanda "Līga ar savu brandžu" /Līga, Vizbulīte, Baiba/
III vietu ar 14 punktiem ieguva komanda "Eiropa mūs nesapratīs" /Aiva, Kitija, Renāte/



Apsveikums komandām! Katra komanda nu ir vēl zinošāka par tik punktiem, cik nopelnīja.

pirmdiena, 2011. gada 2. maijs

Jānis dosies uz Eiropas dārza svētkiem

Šī gada 8.maijā notiks Eiropas dienas svētki Vērmanes dārzā Rīgā. Eiropas Parlamenta informācijas birojs aicina visus Euroscola dalībniekus uz tikšanos! Tikšanās mērķis — uzzināt savas iespējas ES institūcijās un ar savu piemēru iedvesmot citus izmēģināt piedalīties konkursā Euroscola.
 
Tikšanās notiks EIROPAS SAVIENĪBAS MĀJAS ISTABAS teltī 8.maijā plkst. 12.00 Vērmanes dārzā Rīgā. Uz šo pasākumu dosies pārstāvji /starp tiem arī mūsu klases skolnieks Jānis Guoģis/ no O.Vācieša Gauijienas vidusskolas, kuri bija Euroscola 2010 dalībnieki.