svētdiena, 2011. gada 8. maijs

Ekskursija Lietuva-Latvija

Visi kopā
Ar ekskursiju uz kaimiņvalsti Lietuvu 6.-7.maijā noslēdzās viens kopīgi īstenotais eTwinning projekts -  7.klases projekts "My Autumn time", bet - tika papildināts otrs eTwinning projekts, ko īsteno 10.klase - "Meine Klasse - 10!", jo tas ilgs līdz pat mācību gada beigām. Ekskursijā devās divas klases - 7. un 10.klase.
eTwinning projekta ietvaros notika valodu pielietošana praksē, kas izvērtās par īstu pārbaudījumu, ar ko tika galā visi - veiksmīgi, mazāk veiksmīgi, taču - tie, kuriem bija vēlēšanās saprasties, tie sapratās. Mēs tikām sagaidīti Pandēļu ģimnāzijā, kas ir ļoti liela ēka un kurā mācās vairāk nekā 400 skolēni. Skolā pašlaik notiek lieli renovācijas darbi, kurus veikt ir iespējams, jo skola ir uzvarējusi konkursā un tai ir piešķirti Eiropas Savienības līdzekļi, lai skolu izremontētu, tāpēc - visiem bija jāsadzīvo ar to, kā ir. Mūs sagaidīja 7. un 10.klases skolēni, šo klašu audzinātājas. Visi novietojām savas mantas krievu valodas kabinetā, kurš arī bija izremontēts. Pārstāvjus no Latvijas grupas krievu valodas skolotāja Larisa aizveda uz skolotāju istabu - iepazīstināja ar mācību pārzini un aizveda uz direktora kabinetu, kur mums bija iespēja aprunāties ar direktoru un uzdāvināt dāvaniņas. Vēlāk 7. un 10.klases meitenes veda mūs ekskursijā pa pilsētiņu, kurai ir bagāta vēsture un kurā savlaik ir dzīvojuši ievērojami cilvēki - skulptors Ļongins Šepka /informāciju varat atrast arī - http://www.wood-craft.eu/lv-243-%C4%BBongins_sepka_19071985.html/.
Skolas muzejam ir piešķirta atsevišķa ēka, jo materiālu ir daudz, taču šīs ēkas remonts ir ieildzis un tik drīzā laikā tā saremontēta netiks.
Pēc tam mēs iegājām Pandēļu baznīcā. Reliģijas skolotāja /māca reliģiju no 1.-12.klasei/ pastāstīja par baznīcas vēsturi un jauniešu aktivitātēm. Šeit darbojas jauniešu kristīgā biedrība. Tika palūgts mācītājam, vai nevar par godu viesiem zvanīt baznīcas zvanus. Mācītājs atļāva un 5 minūtes Pandēļos skanēja baznīcas zvani, kas vēstīja par viesu iebraukšanu pilsētā. Šis brīdis bija patiešām ļoti saviļņojošs.
Kad atgriezāmies skolā, tad mums deva vārdu iepazīstināt ar savu skolu. Te noderēja projekta laikā tapusī prezentācija krievu valodā. Ar stāstīšanu lieliski tika galā 7.klases skolniece Aleksandra Regīna Lauce. Bet vēlāk - visi tika aicināti uz skolas zāli, kur nama saimnieki bija sagatavojuši mazu apsveikuma koncertu mums un arī mēs veltījām vienu jauku deju, to bija sagatavojusi 7.klase. Un tad sākās eTwinning konkursi. Pirmais bija plakātu konkurss. Visi skolēni tika sadalīti grupās, tā izveidojās jauktās grupas un nu skolēniem bija jārod kopīga valoda, lai varētu izstāstīt savas idejas. Plakātus vajadzēja arī prezentēt un prezentēšana notika krievu valodā. Katram pasniedza mazu piemiņas velti, ko bija sarūpējis eTwinning Lietuvas Atbalsta Dienests. Plakāti bija daudzveidīgi un krāšņi, katrai darba grupai vajadzēja ietvert ideju par to, ko nozīmē eTwinning, ko tas nozīmē tieši katram plakāta veidotājam. Kamēr skolēni veidoja plakātus, skolotāji devās dalīties pieredzē par eTwinning projektu īstenošanu. Abas mūsu skolas ir krietni vien pieredzes bagātas projektu īstenošanā. Īpaši tika uzsvērts tas, cik pozitīva un kvalitatīva ir sadarbība abām skolām īstenojot kopīgos projektus. 10.klašu audzinātājas un arī krievu valodas skolotājas var, ar projekta starpniecību, salīdzināt - kādas metodes izmanto audzināšanā, kādi pasākumi notiek klasēs, kā tiek veidoti audzināšanas plāni; jaunieši - papildināt savas valodas zināšanas, paplašināt savu redzesloku, mācīties, kā daudzveidīgāk strādāt ar IKT.
Mazliet vēlāk visi tikās neformālā atmosfērā pie tējas galda. Bet kopīgas lietas, ko pārrunāt, radās vēlāk, kad lielajā sporta zālē visi sanāca uz eTwinning viktorīnu - gan par eTwinning, gan par skolu projektiem, gan par abām valstīm. Arī viktorīnā piedalījās jauktās komandas, tā saliedējot abu skolu skolēnus.
Lai arī bija plānota diskotēka, laiks paskrēja nemanot un bija jau vēls, lai rīkotu diskotēku, tāpēc mēs visi atvadījāmies no saviem jaunajiem draugiem. Dažiem skolēniem jau projektu laikā bija izveidojies kontakts izmantojot e-pastus, tagad bija iespēja tikties klātienē, satiekoties klātienē sadraudzējās vēl vairāk,  un tieši tāpēc šķiršanās bija skumja.
Bet otrā dienā mūsu ceļš veda uz Latviju - Kokneses Likteņdārzs, Kokneses pilsdrupas, Gaiziņkalns, Cesvaines pils... Izrādās, lai vai cik reizes esi bijis šajās vietās, katru reizi tajās atklājas kas jauns un neparasts! Jo - tā ir mūsu dzimtene, skaista un atklājama arvien no jauna.